KontaktKontakt
Blogg

Gädda (Esox Lucius)

Gäddan är en av Sveriges populäraste sportfiskar. Den är utbredd över hela vårt avlånga land. Gäddan är en makalöst rolig fisk att fånga på spinnspö. Förutom att den kan nå vikter runt 10-15 kilo så är den en tuff och skoningslös fighter som både rusar, hoppar och är stenhård i huggen. Snittvikten ligger runt tre kilo och en normal dag fångar vi 10-25 gäddor i vikter från 1-12 kilo. Nästan varje tur de senaste åren har gett gäddor mellan 6-8 kilo. De åtråvärda ”10 klubbarna” är inte heller helt ovanliga, det brukar dyka upp ett par stycken om året. Gädda fiskar vi uteslutande i stockholmsskärgård från vattnen runt Furusund i norra delen till södra skärgården och vattnen omkring Trosa. Vattnen i närheten av Stockholm city är också mycket produktiva. 10 minuters båtfärd från city håller vattnen en mycket bra gäddstam med förhållandevis grov gädda och här har vi på somrarna ett många gånger makalöst gäddfiske med många, grova och vansinnigt snabba och starka gäddor. Stockholms skärgård är med största sannolikhet ett av världens absolut bästa gäddvatten. Då gäddan är utsatt för ett oerhört hårt fisketryck så tillämpar vi en strikt ”Catch & Release” policy vilket innebär att all fisk sätts tillbaka utan undantag!

Säsong
Gädda fiskar vi från islossningen ända fram till mitten av december eller när isen lägger sig.

Fiskemetoder
Vanligtvis så spinnfiskar vi gädda men under våren så kör vi även en hel del mete med levande strömming.

Beten
Det vanligaste betet är Wobblers av olika slag. Skeddrag, strömming och jigg används också ganska frekvent under sen vår och sommaren.


Abborre (Perca Fluviatilis)

På senare år så har jag upptäckt någonting som jag har struntat I totalt de senaste 20 åren, nämligen Abborren.  För några år sedan så kom kylan väldigt tidigt på hösten och i och med det så tvärnitade gäddfisket. ”- Ta med dig UL_grejer och fiska Abborre i stället” var ett råd jag fick av Henke Sandahl! Eftersom jag hade absolut noll koll på hur Abborre jiggning gick till så erbjöd Henke mig en intensiv utbildning i nämnda fiske. Väl ute så var det inte helt enkelt men när jag väl fick in tekniken så var det galet kul, sjukt kul t o m… Med andra ord fick jag blodad tand och hade alltid ”Borre” grejerna med i båten.  En normal dag klipper vi mellan 40-200 Abborrar och det är ofta mycket fisk mellan 300-900 gram och man har självklart chans på kiloborrar! Bortsett från att abborrefisket i sig är superkul så genererar det även många fina bonusgäddor och bonusgösar!
                                                          
Varning: Att jigga Abborre är starkt beroende framkallande och skall utföras med eftertanke och försiktighet!!


Gös (Lucioperca Lucioperca)

Gös Gös Gös

Gösen är nära släkt med Abborren och har även vissa likheter med gäddan. Förutom att gösen är extremt god att äta så är den också en fantastisk fin sportfisk. De vanligaste fångstmetoderna är trolling (där så är tillåtet), jigg samt mete med levande bete. När man metar Gös så gäller det att ha is i magen och tungan rätt i mun den är nämligen väldigt knepig att kroka. Vissa dagar kan man ha 30-40 kontakter men lyckas bara kroka 5-10 gösar. Det som är extra intressant med gösmete är att man ofta får fantastiska bifångster i form av grova gäddor och Abborrar. Vi fångar varje år ett flertal Abborrar mellan 1-1,5 kilo. Snittvikten på gösen ligger runt 2-3 kilo och toppfiskarna väger ofta runt 5-6 kilo. För att meta gös måste man också fiska strömming vilket i sig också är oerhört trevligt och underhållande. Metet efter gös är mycket väl lämpat även för de lite yngre deltagarna då det är ett ganska enkelt sätt att fiska.

Säsong
Gösfisket börjar i mitten av Maj och sträcker sig till slutet av Augusti.

Fiskemetoder
Trolling alternativt mete med levande Strömming eller Löja.

Beten
Vanligtvis wobbler eller jigg och vid mete Strömming alternativt Löja.


Havsöring (Salmo Trutta)

Gös

Knepig, svårflörtad, urstark luftakrobat är några av Havsöringens kännetecken. Den är en fisk som kan driva den mest rutinerade sportfiskare till vansinne när den gång på gång följer betet utan att hugga, för att i nästa vik hugga på allt som rör sig. När Havsöringen väl är krokad så är den fortfarande långt ifrån säkert förvar. Inte förrän den ligger i insidan på håven kan man pusta ut och torka svetten ur pannan och knävecken. Den rusar, hoppar och lever rövare i största allmänhet. Havsöringen ger ofta fångstmannen/kvinnan ett minne för livet och en glöd att fortsätta att fiska efter denna makalöst vackra och starka fisk. En normal dag fångar vi
1-5 fiskar. Snittvikten ligger runt 2 kilo och de är då ca 50-60 cm långa. Toppfiskar runt 4-6 kilo är inte helt ovanliga. Intressanta bifångster förutom gädda är den havsvandrande regnbågen, sk Steelhead. Den är om möjligt ännu tuffare och starkare än havsöringen. Ett av Steelheadens kännetecken är att den under fighten hela tiden rusar in under båten och man finner sig själv stå där med ett krutpaket i andra änden av linan och spöet i en djup båge halvvägs ner i vattnet in under båten. En känsla väl värd att upplevas, det kan vi lova!

Havsöring fiskar vi i hela Stockholms skärgård företrädelsevis under vår och höst. Bästa ställena under våren är sydvända havsvikar med sand, sten och tångbotten. Där samlas det lite varmare ytvattnet upp och så även Havsöringen. På hösten fiskar vi mer på stora grundflak med mycket friliggande sten och sand/tångbotten. Även uddar, strömsatta sund samt långa stenstränder är heta ställen. Vind i lovart är ofta en bra förutsättning. Havsöringens optimala trivseltemperatur i vattnet är mellan 4-9 grader.

Säsong
Från och med islossningen fram till början av maj. Under hösten börjar fisket när det strandnära vattnet når ca 10 grader och håller i sig fram till dess att isen åter lägger sig.

Fiskemetoder
Företrädelsevis spinnfiske men i viss mån även flugfiske och mete med räka, bläckfisk eller löja.

Beten
Framförallt så använder vi sk kustwobblers som exempelvis ”Vickewobblern” samt långsmala skeddrag som ”Ludde” & ”Ivan”vilka är handgjorda i epoxy och varje bete i sig är ett litet konstverk.


Laxtrolling i Östersjön

Gös Gös Gös Gös

Denna typ av sportfiske härstammar ursprungligen från USA och har blivit mycket populär även i Sverige där antalet utövare växer för varje år. Intresset är skyhögt och det finns sedan ett antal år en nationell ”Trollingtour” – Swedish Trolling Masters (STM).

För den som har tålamodet och viljan att få känna på en av Östersjöns riktigt grova vandringlaxar så är detta rätt alternativ. Snittvikten ligger runt 10 kilo och laxar i vikter mellan 15-20 kilo förekommer med jämna mellanrum. Det kan gå många och långa timmar mellan huggen. Men när hugget kommer och Laxen rusar som X 2000 så står du där med laxfrossa, skakande armar och gele i benen. Fighterna är ofta långa och dramatiska! Det tidiga vårfisket utanför Simrishamn på Österlen efter uppväxtlax har de senast åren varit makalöst bra. Vissa dagar har vi 20-25 laxar i båten. En normal dagsfångst ligger dock runt 3-5 laxar med snittvikter mellan 4-6 kilo- Förhållandevis ofta drar det på laxar runt 12-15 kilo och dessa grövre laxar blir talrikare och vanligare under perioden från mitten av April till mitten på Maj.

Vi fiskar Östersjölax från början av Mars till mitten av Juni på platser som Simrishamn, Karlshamn, Nynäshamn samt Söderarm. Vi ordnar prisvärt boende med bra standard till självkostnadspris.

Fiskemetoder
Trolling

Beten
Olika typer av skeddrag sk Flutterspoons samt Dodgers och Flashers som är en typ av stora lockblänken.


Laxtrolling i Vänern/Vättern

Gös Gös Gös Gös

Två av Sveriges största insjöar med ett unikt lax & öringfiske i världsklass. Laxarna och öringarna är inte bara talrika och kämpastarka de är ofta också mycket huggvilliga. Sannolikheten att fånga fina laxar och öringar är här större än någon annanstans. En normal dag fångar vi 3-5 fiskar med vikter mellan 4-6 kilo. Fiskar i 7-10 kilosklass är vanligt förekommande. Bered er på dubbelhugg, trippelhugg, bugande spön och fina rusningar. Pierre medverkade dessutom i programserien ”Vildmark” på SVT 1 där man b l a sände ett program om laxtrolling från Vänern i Maj 2002. I Vättern fångar vi också fina rödingar som bonusfiskar.

Säsong
V-sjöarna fiskar vi på från början av April till mitten av Maj samt mitten av Oktober till mitten av December. Toppsäsongen i Vänern är dock de två sista veckorna i November fram till första veckan i December. I Vättern kan man ha ett mycket bra fiske efter röding från mitten av Augusti och några veckor framåt.

Metoder
Uteslutande trolling med djupriggar och planerboards.

Beten
Wobblers, skeddrag, flashers och Siklöja. I viss mån även olika typer av tubflugor.

Boende
Vi ordnar boende med bra standard till bra priser.

 

Söder Sportfiske

Pierre Reif - 0709-75 54 86 - pierre.reif@tele2.se